Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sběr malin Skotsko 2013

 Na konci roku 2012 se v mém životě událo hodně změn. Ztratila jsem po pěti letech práci a skončil i můj dlouholetý vztah. Už strašně dlouho jsem měla nutkání odjet do ciziny. Přivézt si nové zážitky a třeba i nějaké peníze. Začala jsem jednat a shánět si informace na internetu o práci na farmách. Mým cílem byla Itálie, Španělsko .. prostě země, kde je teplo :-) Do propršené Anglie jsem nechtěla, ale nakonec podle recenzí jsem si vybrala právě Velkou Británii. Na webových stránkách nabízející práci byl inzerát na práci na farmě ve Skotsku. Hned jsem si podala přihlášku společně s mou sestrou a jejím přítelem Lukášem.

 
V únoru velké překvapení - máme přijet do Skotska na Marshall farm na konci května. Začalo urputné hledání informací o farmě a Skotsku na internetu, sestra s Lukášem museli dát výpověď v práci, já si vyřídila pracovní úřad a pojištění a byli jsme připravení na odjezd. Ten nám byl nakonec farmou odložen na 18. června. 
 
Pozn. V té době jsem byla evidována na pracovním úřadě. Musela jsem se odhlásit v polovině června, ale pojištění mi pracovní úřad uhradil za celý měsíc červen. tzn. I kdybych se odhlásila prvního června už je pojištění hrazeno na celý červen. V pojišťovně nahlásite, že jedete pracovat do zahraničí a když jsem přijela zpět jen jsem doložila pracovní smlouvu a nemusela jsem nic doplácet. Důchodové pojištění jsem neřešila, to nemusí být.

Z Ostravy jsme vyjeli do Prahy RegioJetem a hurá na letiště směr Edinburgu. Od farmy jsme dostali instrukce jak se dostat na farmu a s trochou potíží jsme dojeli na Jordanstone. Dali nám karavan pro 4 osoby. Vypadal docela v pořádku, prostě jen karavan kde bydlíte, ale koupelna a kuchyň jsou nefuknční. Záchody, kuchyně, sprchy byly společné. Nutno podotknout, že nebyly v moc dobrém stavu. Na závěsech od sprch byla vidět plíseň, jak nestihnete teplou vodu můžete se osprchovat studenou a podobné nástrahy. Později jsme se dozvěděli, že jsou služby na uklízení záchodů, sprch a kuchyní takže jsme si připadali skoro jako na dětském táboře. Když se neuklidilo tak byla pokuta 10 liber. Šlo to vždy nějak zašuchlat, aby se neřeklo :-) Některé karavany tak "pěkné" jako ten náš nebyly. Koupelky byly rozbité, na podlaze sláma, popsané stěny atd.
 


Do práce se vstávalo se asi kolem 5:30 nebo 6:00. První pracovní den jsme se dozvěděli, že jdeme sbírat maliny. Dostali jsme kovovou konstrukci, bedýnky, které se na ni pokládají a měli jsme dvouhodinový trénink. Pak už jsme dostali každý svůj řádek a začalo se naostro. Na začátku jsme sbírali cca 8-9 hodin, pár dní jen 6 hodin a jak už se rozjela sezóna nebyly vyjímkou 11 hodinové šichty. Kolik bedniček si nasbíráte, tolik máte peněz. Já jako jedna z těch pomalejších jsem byla ráda když jsem nasbírala za 25-30 liber denně. Byli tam i lidi co si nasbírali za 60 liber cca, ale má to svá úskalí .. s nikým se nesmíte zakecat a musíte jet bomby pecky :-) . Pokud nějací pařmeni nepřišli do práce nic se nestalo. Akorát my bažanti první rok jsme se báli nepřijít do práce. Většinou tam nikoho nevyhodili, a když ano, byly to totální lempli co tam jen dělali bordel. 

img_20130619_074628.jpg

 
Na Jondanstone byla velká společenská místnost Mongo s fotbálkem, kulečníkem a pinpongovým stolem. První návštěva byla pro mě docela šok - gauče někdy v hrozivém stavu a hlavně plno flašek od alkoholu a zatuchlost cigaret taky tomu moc nepřidávala. Pro pařiče ideální, pro lidi co se chtějí pobavit občas tak to vydrží a pro ty, které nebaví pít ani poslouchat hlasitou hudbu do 4 do rána nepřijatelné :-)
 
Náš odchod z této farmy byl trošku předčastný, protože jsme zjistili, že podle skotských zákonů nemá být vyplacená úkolová mzda a pokud máte za hodinu méně jak 6,25 liber (nejsem si přesně jistá jestli je to přesná částka) musí Vám zbytek doplatit i když jste nasbírali třeba jednu bedničku. Někomu vyhovuje systém , že co si nasbírá to má. Když jste z těch průměrnějších a máte za 10 hodin práce např 22 liber tak je to celkem k pláči. 
 
 
Plusy:
 
+ seznámíte se a najdete si spoustu nových kamarádů
+ jste blízko moc hezkého městečka Alyth a autobusem do 30 minut ve velkém městě Dundee
+ nádherná skotská příroda
 
Mínusy:
 
- společné záchody, kuchyňky a nechutné sprchy
- některé karavany v hrozném stavu
- pracujete 7 dní v týdnu (z 32 pracovních dnů jsem měla pouze 2 dny Day Off)
- práce někdy i 10-11 hodin na poli